Sepetiniz

Sepetiniz boş

Bu koleksiyonlara göz atın.

Sürdürülebilirliğin Yeni Modası; Slow Fashion (Yavaş Moda)

Modada sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için yavaş moda anlayışına geniş bir yer verilir. Daha bilinçli tüketiciler ortaya çıkarmak ve kaynakları daha doğru kullanabilmek adına slow fashion kavramı her geçen gün daha da kabul edilebilir boyutlara ulaşır. Adil ticaret kaynaklarından üretilen ve uzun ömürlü tekstil ve moda ürünleri ortaya çıkarılarak bilinçli bir tüketim anlayışı geliştirilmeye çalışılır.

Bu durum modanın yavaş akması ve insanların satın aldıklarını uzun yıllar kullanabilmesi anlayışına dayanır. Her sene farklı bir giyim ürünün moda haline geldiği ve tüketimin takip edilmesi zor bir hızla geliştiği günümüzde yavaş moda çok daha ideal kaynak kullanımı sunar.

Yavaş moda günümüzde etik moda ya da ekolojik moda kavramlarını bir araya getirir. Sürdürülebilir moda olarak da bilinen bu moda anlayışı daha az tüketmeyi amaç edinirken aynı zamanda kullanılan ürünlerde kaliteyi öne çıkarmayı hedefler.

 

Slow Fashion, Yavaş Moda Nedir?

 

Yavaş modanın literatürde birçok farklı tanımı ile karşılaşmak mümkün olabilir. Genel anlamda bir tanımlama yapmak gerekir ise adil ticaret kaynakları kullanılarak üretilen, yerel şekilde üretilmiş ve uzun ömrü olan ürünler şeklinde ifade etmek mümkün olabilir. Bu bakımdan modanın sürdürülebilirliğini ön plana çıkaran çalışmalara yer verilir. Yavaş moda yalnızca giyim ürünleri açısından ele alınan bir konu değil. Aynı zamanda gıda tüketimlerinde de bu anlayışın giderek güçlendiğini söylemek mümkün.

 

Slow fashion olarak da isimlendirilen bu moda anlayışında kaynak tüketimi ve atık miktarı en aza indirilir. Aynı zamanda işçilerin yaşam kalitesini yükselten faktörlere yer verilir. Çalışanlar her giysi seçimlerinde daha az zaman harcar ve bu da zamandan tasarruf kazandırır. Ürünlerin kalitesinde yüksek bir kalite sunarken zamansız tasarımlar sayesinde kıyafet seçimi daha radikal kararlar çerçevesinde yapılabilir.

Fiyatının daha yüksek olmasına karşın daha az satın alım gerçekleştirildiğinde insanlar seçimlerini daha bilinçli bir şekilde yapabilirler. Modaya uygunluk kapsamında çağdaş ürünler seçme imkanı sunarken aynı zamanda bu ürünlerin her zaman kullanılabilecek nitelikte olması ürün kıymetini bilme bilinci de doğurur.

 
 
 
 
 

Slow Fashion: Yüksek Kalite

 

Yavaş moda anlayışında kalite en önemli unsurlar arasında yer alır. İnsanlar dayanıklı ürünler satın alarak bu ürünleri çok daha uzun yıllar kullanabilme imkanına sahip olabilir. Yavaş moda ile birlikte insanlar yüksek kalite ürünleri daha fazla inceleme şansı bularak seçebilirler. Çok fazla ürün satın almak yerine daha az ürün satın almak alınacak ürünlere daha fazla zaman ayırabilme imkanı sunar. Bununla birlikte günün saatlerini daha bilinçli bir şekilde kullanma avantajı da ortaya çıkar.

Slow fashion kavramı her anlamda kaliteyi vurgular. Çünkü az sayıda yüksek kalitede ürün satın alarak bu ürünleri daha uzun yıllar kullanma avantajı öne çıkar. Kullanıcı beklentisini karşılamak adına firmalar üretim sırasında iplik, dokuma şekli, boya kalitesi gibi unsurlara çok daha fazla dikkat eder. Düşük kalitedeki ürünlerin ortaya çıkardığı sağlık riskleri aynı zamanda bu ürünlerde bulunmaz. Bu bakımdan yavaş moda bir yandan insan sağlığını dikkate alırken bir yandan daha az tüketim anlayışını ortaya çıkarır.

 

Slow Fashion: Daha Az Satın Al

 

Yavaş moda anlayışının temelinde kalitenin yatmasının en önemli nedeni de ürünlerin dayanıklı olması ve uzun yıllar kullanılabilmesidir. Yani satın aldığınız bir ürünü uzun yıllar kullanarak yenisine uzun bir süre ihtiyaç duymamanız bu moda anlayışında esas alınan konular arasında yer alır. Daha az tüketim ile birlikte hem bütçenizi daha iyi kontrol edebilir hem de ürünleri daha bilinçli bir şekilde kullanma imkanı doğar.

Daha az satın alırken özellikle zamansız tasarımlara yönelmek bu süreçte büyük bir önem ifade eder. Satın alınan bir kıyafetin birden fazla ortamda kullanılabilmesi önemli unsurlar arasında yer alır. Bu bakımdan yavaş moda anlayışında hızlı moda olan kıyafetlerden ziyade modası uzun yıllar geçmeyecek ve günün birçok anında kullanılabilecek tasarımlar öne çıkar.

Zamansız tasarımlar satın almak kişilerin uzun süre yeni giyim ürünlerine de ihtiyaç duymaması anlamına gelir. Daha az satın alım yaparak tüketimi azaltabilir ve bu süreçte bütçenize katkıda bulunurken aynı zamanda kaynakların da hızlı tüketilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Önceki yazı
Sonraki Gönderi

yorum Yap