Organik Kıyafet Tercih Etmek İçin 3 Neden?
top of page

Organik Kıyafet Tercih Etmek İçin 3 Neden?

İnsanın doğaya ve içerisinde yaşadığı gezegene son yüzyılda vermiş olduğu zarar, insanlık tarihinin tamamında verilen zarardan çok daha fazla. Tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçlar ve kimyasal gübreler, fabrikaların doğaya bıraktığı endüstriyel atıklar, insanların bilinçsiz olarak kullandıkları kozmetik ürünler, kontrolsüz bir şekilde doğaya salınan ve milyarlarca ton olarak ifade edilen plastikler gibi pek çok nedenden dolayı, dünya büyük bir tehdit altında. Son yıllarda küresel ısınma ve bir dizi çevre felaketlerinin daha belirgin görülmeye başlamasıyla birlikte hem bireyler hem de devletler çapında, bu durumla mücadele etmek için çeşitli eylem planları geliştirildi. Organik yaşam trendi de hem doğanın hem de insan sağlığının korunabilmesi adına büyük öneme sahip.


Organik kıyafet kullanmanın faydalarından önce, organik kelimesinin neye karşılık geldiğinin iyi bilinmesi gerekli. Zira bu kavramın yanlış tanımlanmasına bağlı olarak, organik olmayan ürünler bazen kasıtlı bazen de bilinçsiz bir şekilde organik etiketi ile piyasaya çıkarılabiliyor. Bir kıyafetin organik olabilmesi için, kumaşının üretildiği hammaddenin organik olması gerekir. Hammaddenin organik olması ise organik bir üretim ve işleme sürecinden geçmesine bağlı. Organik bir kumaş hammaddesi olan pamuk üzerinden düşünüldüğünde; tohumların ekilmeye başladığı ilk andan, ürünün işlenip nihai tüketiciye ulaştırılacağı son ana kadar organik olmayan hiçbir işlem ve madde ile temas etmemesi gerekir. Pamuğun ekileceği toprakta zirai ilaç kullanılmaması, verimlilik artışı için toprağa kimyasal gübre atılmaması, kumaşın boyanması esnasında sentetik boyalar yerine organik boyaların tercih edilmesi organik kumaş elde edebilmenin ilk koşullarıdır. Bu şekilde organik kumaşlardan elde edilen organik kıyafet kullanmanın pek çok avantajı bulunur.


Organik Kıyafetler; Sağlıklı

Organik olmayan yaşam tarzı, her şeyden önce insan sağlığı için büyük zararlara yol açar. Kumaş hammaddesinin yetiştirilmesi esnasında kimyasal ürünlerin kullanılması, bu kimyasalların serpinti halinde kumaşa geçmesine neden olur. Kimyasal kalıntılar yıkama yoluyla geçmediği için, nihai tekstil ürünü olarak da insanlara kadar ulaşırlar. Organik olmayan kıyafetler, cilt üzerinde kızarıklıklara ya da alerjiye neden olabilir. Özellikle cildi hassas olan bireylerde bu etki daha güçlü görülür. Organik kıyafet kullanımı ile cilt bu tür alerjik etkilerden korunur.

Ancak organik olmayan hammaddelerden imal edilen kıyafetlerin, alerjiden çok daha ciddi zararları da bulunur. Kıyafetler aracılığıyla cilde geçen ve emilen zararlı bileşenler, uzun vadede cilt kanseri başta olmak üzere pek çok önemli sağlık problemine kapı aralayabilir. Organik kıyafet tercih ederek, bu tür zararların hepsi ortadan kaldırılabilir.



Organik Kıyafetler; Uzun Süre Kullanılabilir

Organik kumaş kullanılarak imal edilen kıyafetler, uzun yıllar boyunca bozulmadan kullanılabilir. Güçlü liflere sahip olan organik kumaşlar, doğru kullanım ve bakım koşulları altında kolay kolay yıpranmaz. İlk bakışta sentetik kıyafetlere göre daha pahalı gibi görünse de uzun ömürlülükleri ile uzun vadede daha düşük maliyetli oldukları söylenebilir. Sıradan sentetik kumaşlardan imal edilen kıyafetler, birkaç yıkamadan sonra bozulma ve renk kaybı yaşarken; organik kumaşlar kullanılarak üretilen kıyafetlerde bu tür bir problem ile karşılaşılmaz.


Organik Kıyafetler; Çevreye Duyarlı

Organik yaşam tarzını benimsemek ve bunun bir parçası olarak organik kıyafet kullanmak, insan sağlığı kadar doğanın da korunması anlamına gelir. Tekstil kumaşlarında kullanılacak hammaddelerin organik olması sayesinde, kullanılabilir tarım toprakları kimyasal gübre ve tarım ilaçları ile kirlenmemiş olur. Bu da tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlar. Kimyasal gübre ve zirai ilaçların kullanılmaması, aynı zamanda yer altı su kaynaklarının korunması gibi bir avantaj da yaratır. Özellikle büyük kuraklıkların kaçınılmaz olarak öngörüldüğü yarınları geciktirmek adına, suların korunması büyük önem taşır.

Organik kıyafet kullanımı, kumaş hammaddelerinin yetiştirilmesinin yanı sıra işlenmesi esnasında da çevreye duyarlıdır. Sentetik kumaşların işlenmesi için uygulanan farklı işlemlerde kimyasalların kullanılması, ağır endüstriyel atıklar meydana getirilir. Bu atıklar arıtıldıkları zaman bile çevreye büyük zararlar verebilirler. Ayrıca tekstil ürünlerinin boyanması için sentetik boyaların kullanılması da çevreyi kirletir. Organik kıyafetler sayesinde bahsedilen tüm bu olumsuzluklardan korunabilmek mümkün. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına, organik kıyafetler ve organik tekstil ürünleri tercih etmek önemli bir adımdır.



6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page